Коледа по света: Базарите във Виена


Като се започне от средата на ноември, та чак до Коледа, най-красивите виенски площади се превръщат в коледни базари.

Ароматът на коледни сладки и горещ пунш се носи отвсякъде и допринася за коледното настроение. В австрийската столица преди Коледа се разкриват 21 базара с 993 щанда, от които 149 са гастрономически. Тази година първите бяха открити на 14 ноември, съобщиха от Бюрото за връзки с община Виена.

- най-известният със сигурност е на площада пред кметството. В седмиците преди Коледа той се превръща в светеща приказна страна. В 150 дървени къщички можете да купите оригинални коледни подаръци, играчки за елхата, сладкиши или пък загряващи напитки. Дърветата около площада също са празнично украсени и сияят с многобройни и разноцветни лампички.


Коледа по света: Базарите във Виена


- в близост до кметството, на площад "Мария Терезия", се намират два от най-известните музеи във Виена - художествено-историческият и природонаучният музей. Между тях е разположено "коледно село" със 70 къщички, където се предлагат ръчно изработени произведения на художествените занаяти, стъклени украшения за елхата, традиционните коледни ясли и керамични съдове.

- коледна романтика в императорски стил предлага базарът пред бившата лятна резиденция на Хабсбургите - двореца Шьонбрун. След Коледа той се превръща в новогодишен базар. Освен традиционните забавления пред Шьонбрун има и специални развлечения за най-малките. За тях е отворена коледна работилница, където се учат да изработват коледни играчки и правят собствени подаръци, с които да изненадат родителите си.

- сред другите интересни базари са тези в парка на двореца Белведере, пред виенското колело в Пратера, на централния площад пред катедралата Свети Стефан.


Коледа по света: Базарите във Виена


- още на 6 ноември в двора на музейния комплекс "Квартал на музеите" бе открит фестивалът "Зима в Квартала на музеите". Горещият пунш, приготвен в шестте ледени палатки, сгрява гостите даже в най-студените дни. Активните спортни запалянковци могат да поиграят на нещо подобно на кърлинг, а меломаните да се насладят на едни от най-добрите виенски диджеи. Атмосферата е невероятна особено вечер, когато фасадите на сградите в музейния комплекс се превръщат в своеобразен екран за видеопрожекции.


Коледа по света: Базарите във Виена


Проучване на сдружението на малките и средни предприятия във Виена сочи, че тази година търговците могат да очакват 7.9 милиона посетители - 4.3 милиона от Виена и 3.2 милиона от провинцията. Очакват се и 400 000 чуждестранни гости. В дните преди Коледа Виена привлича все повече туристи.

На първо място сред посочените от анкетираните причини за посещение на някой коледен базар е уникалната атмосфера, следвана от удоволствието да се насладиш на чаша пунш или глювайн - греяно вино с много подправки. За повече от половината анкетирани важна причина са и кулинарните изкушения. Сред останалите причини са срещите с приятели и роднини, а така също и участието в благотворителни акции. Не на последно място са и предколедните концерти или възможността да се намерят подходящи и оригинали коледни подаръци.


Източник: БГНЕС
Снимки: Коледния базар пред сградата на Кметство Виена; ЕПА/БГНЕС